Zdravko Cvjetković

Zdravko Cvjetkovic je rođen u Zenici 09.10.1985. godine. U Zenici završava osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu na odsjeku slikarstvo na temu „Strip u slikarstvu i slikarstvo u stripu“.

Za vrijeme rata postaje najmlađi član Zeničke Škole Stripa, gdje u sklopu prve poslijeratne BH strip revije „Horostop“ (koja se sastojala od autorskih stripova nastalih u Zenici) izdaje svoje prve stripove. Sa 12 godina u sklopu „Horostopa“ izdaje i strip album, adaptaciju književnog djela Marka Twaina „Jenki na dvoru kralja Artura“.

Početkom 21. stoljeća, kada Zenička Škola Stripa nakon 15. brojeva „Horostopa“ i one-shot izdanja „ZE-Strip“ pravi dužu pauzu u radu, zaljubljuje se u animaciju na kampovima animiranog filma, gdje je u početku bio polaznik, da bi na kasnijim kampovima radio i kao predavač. Tu pravi svoje prve kratke animacije i animirane filmove. 2008. zajedno sa, tada kolegicom, a danas suprugom, Sabinom Cvjetković završava kratki autorski animirani film „Crazy Dance“ koji je prikazan na desetak svjetskih festivala filma i animacije, od New Yorka do Seoula. U BiH i regiji radi ilustracije za knjige za razne izdavače i sarađuje sa animacijskim studijima na raznim projektima, od animiranih reklama, TV produkcije, pa do dugometražnog animiranog filma. 2014. radi ilustraciju i dizajn korica za strip integral najtiražnijeg domaćeg izdanja u istoriji ex-Yu izdavaštva „Valter brani Sarajevo“ Ahmeda Muminovića.

Od 2014. do 2017. sa suprugom živi i radi u Dubaiju u industriji mobilnih aplikacija i igara kao storyboard artist, karakter/koncept dizajner i animator. Pored mnogih velikih brendova za koje radi u UAE kao što su Lego, Nestle, Atlantis, ističe se i višestruko nagrađivani projekat „Colorbug“, interaktivna Augmented Reality aplikacija povezana sa bojankom za djecu, gdje radi na ilustracijama, karakter dizajnu, storyboardu, animaciji i produkciji. U međuvremenu dizajnira veliki broj maskota za razne klijente i korporacije, kako u regiji tako i za inostrano tržište, te sa svojim ilustracijama i stripovima učestvuje na raznim izložbama i smotrama širom svijeta. Također drži i radionice na temu ilustracije i karakter dizajna.

Po povratku iz Dubaija upisuje master studij na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn i radi kao freelance animator, ilustrator i karikaturista. 2018. u Zenici organizuje izložbu sportskih karikatura „Svi naši zmajevi“, gdje prikazuje svoj sedmogodišnji opus kada je u pitanju sportska karikatura. Izložba prolazi dosta zapaženo i od tada je predstavljena u 5 gradova u BiH.

Trenutno radi na završnom master radu na temu dizajna maskote, te sa suprugom radi kao animator, ilustrator i dizajner za BH dječiju televiziju Tropik TV. Zenička Škola Stripa se ponovo aktivirala, pa ove godine učestvuje i u izdanju EKO-strip, ekološki orjentisanom projektu koji je objedinio stare i nove radove polaznika škole.