Dalibor Talajić

24 gost za 6 MSV je

Dalibor Talajic
rodjen je 09. 07. 1972. Godine u Sarajevu, u Bosni I Hercegovini, u obitelji operne pjevačice Ljiljane Molnar – Talajić. Kako mu je majka dobila angažman u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, tako sa čitavom obitelji 1975. Goine doseljava u Zagreb, gdje I danas živi I radi.U Zagrebu je pohadjao OŠ Rudi Čajavec, danas Izidor Kršnjavi; I iako je upisao Jezičnu gimanaziju, maturirao je u VI gimnaziji, obzirom da se raspadom Jugoslavije 1990 I mijenjanjem imena manje više svega oko nas promijenilo I ime gimnazije koju je pohadjao. Čitavo je vrijeme uporedo so opće obrazovnim školama pohadjao glazbenu školu. Naime je proklet sjajnim sluhom, te mu je majka namijenila sudbinu vrhunskog glazbenika. Osnovno I srednješkolsko glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski. Glazbena škola kraje kraće od općeobrazovne, usud je htio da iako još u četvrtom srednje već bude student prve godine Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi Profesora Josipa Tonžetića, pod čijim je vodstvom I diplomirao, stekavši titulu Akademskog glazbenika I profesora klarineta. Iako je Talajićev prijemni ispit na Akademiju legendaran, njegov diplomski ispid nije na ponos nikome tko je bio u njega involviran.
Naime, usprkos I volji I preporukama što roditelja što okoline, Dalibor Talajić je sanjao profesiju crtača stripova. Ranih devedesetih je upoznao Sebastijana Čamagajevca I Tihomira Tikulina, sjajne crtače, pasionirane stripofile I osnivače strip fanzine ENDEM, I tu je nepovratno izgubio kakav god interes za glazbenu karijeru I sve svoje snage upro u ostvarenje svog osporavanog sna.

Iako je u ENDEMU imao proctor za svoje stripove, ipak nisu bili još dugo na profesionalnoj razini. No Talajić nije nikada imao problema sa radnom etikom I utoliko je često preporučan od strane kolega za izradu knjiga snimanja za brojne marketinške agencije. Upravo radeći knjige snimanja Talajić je brusio zanat.Pomalo, došao je u situaciju da objavljuje autorske stripove u školskim časopisima.U MODROJ LASTI objavio je 5 epizoda jednostraničnog stripa VRAZI MALI DALIBOROVI, no kako je to bilo politički čudno vrijeme, njegov strip nije dugo trajao jer nije oportuno bilo da vrag bude glavni lik. U časopisu PRVI IZBOR objavio je nekoliko serijala. MULCI su doživjeli dvije sezone prije nego ih je naslijedio MALI RATNIK, I konačno MUZIKALNI EDI, strip koji je zapravo bio serija viceva na račun prijatelja I uzora Edija Biukovića. Tragičnom I preranom Edijevom smrću, Talajić je ugasio taj serijal.

Časopis LOADED je po uzoru na PLAYBOY želio jednu stranicu erotskog stripa I tu ukazao povjerenje Talajićevom liku DOKTORICI VAGABOND. Pretenciozan, kakvim se I sam deklarira, Talajić je strip zamislio unikatnim. Svaka tranica imala je biti jedinstveno dizajnirana, dok bi se stil crtanja mijenjao iz episode u epizodu. Nažalost, u poplavi sličnih magazine, LOADED je izgubio tržišnu bitku I nakon petog broja se ugasio.Čitavo ovo vrijeme Talajić je radio kao nastavnik klarineta u srednjoj glazbenoj školi, sve do 2005. Kada je konačno došao u situaciju da strip, njegov dotadašnji hobi, počne donositi jednako novca kao I rad u školi, a u skladu s time I uzimati sve više vremena. I Talajić je morao izabrati izmedju dvije karijere, što s obzirom na prvu I vječnu ljubav I nije bio neki veliki problem.
Prvi profesionalni angažman na američkom tržištu Talajić dobija u maloj izdavačkoj kući DESPERADO, na tri kraća stripa, a nakon kojih dobija svoj prv

i serijal; reboot horror klasika iz osamdesetih, DEADWORLD.Po završetku tog serijala, radi za tada mladi BOOM STUDIOS na naslovu HUNTER’S MOON. No nakon prve episode napušta serijal, jer se ukazala mogućnost da za francuski DELCOURT radi adaptaciju EVEANDJELJA PO MATEJU u sklopu DELCOURTOVE edicije EX LIBRIS, za koju je planirano da se adaptira čitava Biblija.

Iako je suradnja sa službenim scenaristom bila mučna, nakon 49 stranice, od planiranih 120, Talajić u potpunosti preuzima adaptaciju biblijskog teksta I završava strip na koji je I danas ponosan.Nakon DELCOURTA došao je konačno I do velikog MARVELA. Gotovo bez pauze radi punih devet godina u MARVELU gdje će raditi na brojnim naslovima, kao što su INCREDIBLE HULK, GHOST RIDER, PUNISHER, X-MEN, AVENGERS, MASTER OF KUNG FU, FOOL KILLER, RED WOLF, LUKE CAGE, X- FORCE, DEXTER…
Kokreator je lika HIT-MONKEY koji je u medjuvremenu stekao kultni status, a I proširio je svoj život I u video igri. Najveći komercijalni uspjeh, kao I prepoznatljivost kod publike, stječe radom na DEADPOOLU. Serijal DEADPOOL KILLS THE MARVEL UNIVERSE, najprodavaniji je MARVELOV mini serijal u posljednjih 20 godina I na listi NEW YORK TIMESA je peti najprodavaniji naslov svih vremena.
Kad god je prigoda, voli se vratiti hrvatskom stripu. Tako je sudjelovao u strip feljtonima političkog magazine GLOBUS, kao I u strip serijalu namijenjenom školama HRVATSKI VELIKANI.

U hrvatske projekte valja ubrojati I rad za CROATIA FILM. Na animiranom serijalu LAKU NOĆ, HRVATSKA radio je kao storiborder, ali I kao pisac ojedinih epizoda I kao glumac, dajući svoj glas gotovo 20 likova. Potom je kao glumac, u serijalu za djecu DUĆAN MOPATOP, dao glass vim likovima. Za isti serijal je I preveo I prilagodijo pjesme koje se u serijalu pojavljuju.
Najveći umjetnički I osobni uspjeh doživljava web stripom MADAYA MOM, za ABC NEWS.To je neklasičan strip od jedanaest stranica, koji je zapravo niz naoko nepovezanih prizora iz svakodnevice jedne obitelji u ratom u Siriji razorenom gradu Madayi.
2018. godina je nezavisnih izdavača u Talajićevoj karijeri. Tako je za AFTERSHOCK nacrtao WITCH HAMMER, svoju prvu grafičku novelu, po scenariju Cullena Bunna s kojim je uspješno suradjivao na DEADPOOLU, a sada radi još jedan reboot iz osamdesetih, AIRBOY.
Uvijek, gotovo suicidalno, hrleći novim izazovima s iznimnom radošću je prihvatio uprizorenje slikovnice NAJRUŽNIJI ČOVJEK U KRALJEVSTVU, u izdanju VRATA U PODRUM.
Od samih početaka svoje crtačke karijere suradjuje sa Zagrebačkim gradskim kazalištrem Komedija na izradi plakata za njihove predstave. Naslovi za koje je radio placate su ČARUGA, MALI DUĆAN STRAVE, KOSA, MOTEL MRAK, KNEGINJA ČARDAŠA, BYRON. Za predstavu 39 STEPENICA izradio je čitavu scenografiju.

Takodjer 2018. Godine izlazi Talajićeva knjiga, MOST PONAD BURNE RIJEKE. To je autobiografski dnevnički roman koji govori o borbi sa autizmom.Nakon suradnje sa AFTERSHOCKom, prelazi u AWA STUDIOS, gdje sa Johnom Leesom radi horror antologiju HOTELL. Za istog izdavača sa Jasonom Starrom radi erotski triler CASUEAL FLING. U jeku pandemije COVID 19, kroz suradnju AWA STUDIOS I NBC NEWS radi sa Ethanom Sachsom COVID CRONICLES, web serijal o mslim ljudima I njihovim borbama sa pandemijom…Planovi za dalje su brojni I idu u prilog nekim ocjenama, kako nije riječ o baš normalnom čovjeku