Leonid Pilipović – Leo

Rođen u Subotici 26. lipnja 1969 godine Leo je je srpski strip crtač i muzičar. Najpoznatiji je po stripovima za francuske izdavače po scenarijima od Jean-Pierre Pécaua i Sylvaina Corduriéa, kao i sviranju gitare u rok-sastavima Džukele i Goblini, te izvornom sastavu Iskon.

Pseudonim iz 1990-ih mu je Leo fon Pankerštajn (Léo fon Punkerstein), a u Francuskoj se potpisuje kao Léo Pilipovic. Živi u Subotici.
Srednju školu za dizajn završio u Novom Sadu 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu (odsjek grafike knjige u klasi prof. Bogdana Kršića).

Stripove je u mladosti objavljivao u fanzinima (Ples…, Trt, Meteor, Šuljev zabavnik), zatim u omladinskoj štampi (Mladost, 1989), i u stripskim časopisima SFRJ i SRJ: Patak, Tron i Patagonija. Učestvovao je 1994. na antiratnom projektu Signed by War, u Nizozemskoj.

Radio je omote za muzičke albume poput Zašto da ne, sastava Električni orgazam, kao i za sastave Džukele, Goblini, Partibrejkers, Iskon. Usporedo sa likovnim radom, kao gitarista je bio aktivni dio rokenrol scene u Srbiji, svirajući u sastavima Džukele i Goblini.
Kasnih devedesetih je imao vlastiti studio za tetoviranje u Subotici.

Sa Darkom Kovačevićem (Kowalsky) radio je godinama humoristički stripski kaiš What’s New In Da Zoo? za subotički magazin Fleš.
Svirao je u izvornom sastavu Iskon, a 2001. učestvovao je i na muzičkom projektu Pesme iznad Istoka i Zapada, na pesmi Partibrejkersa.

Za francuske izdavače je počeo da radi sredinom 2000-ih, i od tada radi na velikim serijalima, uključujući Jean-Pierre Pécauove serijale Tajna istorija i Velika igra, koji su prevedeni na više jezika.
Sa obnavljanjem rada sastava Goblini 2010, ponovo je postao aktivan i kao gitarista.