Sabahudin Muranović Muran

Prvi put s nama je i Sabahudin Muranovic Muran

rođen u Prijepolju 1968. Bavi se slikarstvom, grafikom, stripom i karikaturom. Imao preko 30 samostalnih izložbi i isto toliko skupnih. Amaterski se bavio i glumom kao član pozorišnog ansambla pri Prijepoljskom domu kulture, što je radeći sa raznim redeteljima, scenografima i kostimografima obogatilo njegov način razmišljana i rada. Strip je umjetnost koja ga od djetinjstva fascinira, i kojoj se vraća 2012 na ponudu dnevnog

 Lista DANAS ( da radi satirične strip komentare ) nakon dugog niza godina u slikarskim vodama.2013 sledi nagrada MIVEL za najbolji satirični strip na leskovačkom festivalu stripa ( Smotra mladih strip autora koja se održava već niz godina i jedna je od značajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji) te 2013 pokreće ŠKOLU STRIPA ILUSTRACIJE I ANIMACIJE ( sa grupom saradnika ) MOEBIUS.

Ta škola je bila pravo malo čudo ( preko 100 polaznika razne dobi i zanimanja ) o kome je Poznati novinar Branko Stanković snimio i emisiju u okviru čuvenog serijala KVADRATURA KRUGA.
U periodu od 2014 do danas izdao je pet albuma stripa (PRIČE IZ JUGOSLAVIJE, MILOST MILOSTIVOG, AJVAZ DEDO, HAHDUCI i album odabranih kaiševa izašlih u Beogradskom listu DANAS – MURAN – JUČE – DANAS – SJUTRA ) te niz kraćih stripova i ilustracija. Nagrađivan više puta na raznim strip festivalima ( Beogradski međunarodni festival, stripom SKOK za najbolji scenarij 2014, zatim naredne 2015 za inovacije u stripu sa, stripom LETAČ u barellef tehnici, zatim nekoliko nagrada festivala za crtež i kadriranje ( Comiccon u Kragujevcu), konačno u Vllesu u Makedoniji, gdje je više puta nagrađivan i nagrada festivala GRAND PRIX u avgustu ove godine) Na festivalu u Nišu i Kragujevcu (2018) promovisana dva fanzina o Zagoru u kojima su objavljene tri kratke priše u saradnji sa raznim scenaristima.

Radio u timu crtača na serijalu VEKOVNICI sa nekoliko kraćih epizoda, a ta plodna saradnja sa scenaristom Markom Stojanovićem rezulturala je i time da je u pripremi album HAJKA, te album VALTER o poznatom Prijepoljcu o kom je snimljen film VALTER BRANI SARAJEVO.
Vredi izdvojiti i saradnju sa poznatim Sarajevskim književnikom i istoričarem Edinom Kukavicom na adaptaciji vrlo interesantnog romana BES, koji će biti jedna svežina u strip stvaralaštvu, kako u stilskom tako i u pripovjedačkom smislu.
Njegova fascinacija istoriskim temama te kulturnim nasledjem balkana uveliko je odredila smjer njegove buduce stvaralacke faze.

Dobrodošao u Mostar !!!