Mostrip

Udruga Klub MoStrip utemeljena je krajem 2015. godine od strane nekoliko strip entuzijasta iz Mostara. Većina članova udruge poznaje se odavno sa različitih foruma koji pokrivaju teme stripa.

Ideja da druženje iz virtualnog svijeta prenesemo u ovaj stvarni fizički dovela je do, sada već redovitih dugogodišnjih, druženja na kojima se uglavnom raspravlja o različitim temama iz svijeta stripa.  Na jednom druženju je iskrsnula i tema o strip festivalima u našoj okolini (MAFEST/Makarska, Crtani Romani Šou/Zagreb, Hercegnovski strip festival/Herceg Novi, Salon stripa u Laktašima…) te smo konstatirali da je uistinu šteta što slične manifestacije nema u Mostaru.

Zapitali smo se, u početku više retorički, koliko je u Mostaru izvediva manifestacija takvog karaktera. Svi sa druženja, koji su bili na nekom od gore spomenutih festivala, znaju koliko je to logistički komplicirano za izvesti te da to iziskuje i velika financijska izdavanja. Iz tog razloga prvotno smo planirali organizirati neku strip manifestaciju jednostavnijeg karaktera, tipa radionice ili tribine.

Na kraju je želja ipak pobijedila svijest te smo odlučili ići na sve ili ništa i odmah se okušati u organizaciji festivala, kasnije nazvanog Prvi mostarski strip vikend. Za potrebe organiziranja takve manifestacije te radi ostavljanja ozbiljnijeg dojma i suradnje sa sličnim strip udruženjima odlučili smo osnovati udrugu MoStrip.