Marko Stojanović

Marko Stojanovic rođen je 17. maja 1978. godine u Leskovcu gde živi i radi kao profesor engleskog jezika. Više od 26 godina godina crta, piše i prevodi stripove i („Hellboy ”, „Hardboiled”, „Raptors”, „Sky Doll”).

Scenarista je strip-albuma „Maks Debris”, „Crne duše”, „Postelja od gloga”, „Do pakla i nazad”, „Le Dico des Hommes”, „Le Dico des Femmes”, „Les 69 secrets à savoir sur les Femmes”, „Les 69 secrets à savoir sur les Hommes”,„Tout obtenir de Lui”, „Tout obtenir de Elle”, “Max Débris confession d’un véritable faussaire” i 15 albuma serijala „Vekovnici” i „Beskrvni”.

Stripovi i tekstovi su mu objavljivani u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Italiji, Švajcarskoj, San Marinu, Vatikanu i Urugvaju, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama zastupljen u antologijama „Shock 1” i „Shock 2” izdavača „Aftershock”, za koji trenutno sa Sinišom Banovićem i Aljošom Tomićem radi na serijalu “Cross to Bear”.

Piše za nekoliko domaćih časopisa, a autor je više knjiga eseja o stripu i monografija. Glavni i odgovorni je urednik niškog časopisa „Strip Pressing”, kao i idejni tvorac i organizator Balkanske smotre mladih strip autora.
Vodi Leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan”. Dobitnik je preko pedeset strip nagrada, između ostalih i nagradi za doprinos makedonskom, bugarskom i srpskom stripu.

Trenutno za francusku izdavačku kuću „Delcourt” sa Draženom Kovačevićem i Bojanom Kovačevićem radi na trećem albumu serijala „Croix Sanglante”, a sa Miloradom Vicanovićem Mazom i Desimirom Miljićem potpisuje i strip adaptaciju novele “Full Barrage Spectral Jamming” Liju Cisina za kineskog izdavača “FT Culture”.