7. mostarski strip vikend – gosti

Adela Galešić

BiH

Adela Gal (aka Ella Gall) rođena je 1980. godine u Mostaru. Od kad je naučila da čita, ljubiteljica je Dylan Doga. Posebno je inspirisana scenarijima Tiziana Sclavija, a kasnije i magičnim svjetovima Neila Gaimana, između ostalih. Autorica je scenarija za stripove u knjizi Glimpses of Comfort, Collection of Comics About Obsessions, Freedom and Romance, u izdanju Stripnjak Comics iz 2013. godine, koje je nacrtao Kostja Ribnik. Također, napisala je i nekoliko drugih scenarija za stripove koji su objavljeni i na drugim mjestima. Autorica je audio priča na bosanskom i engleskom jeziku i radi kao sinhronizatorica.

Ana Milojković- Omi

Srbija

Ana Omi Rođena u Beogradu, trenutno živi u Novom Sadu. Kao srednjoškolka i tokom fakulteta vikendom pohađa školu stripa “Đorđe Lobačev”, gde je upoznala većinu svojih sadašnjih prijatelja i kolega. U periodu od 2006. do 2010. bila je član organizacionog tima Međunarodnog salona stripa u Beogradu, ne prestajući da paralelno i izlaže radove na pomenutom salonu. Objavljivala je kratke stripove za Emitor- glasilo društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, zajedno sa scenaristom Milošem Petrikom. Zatim u internet magazinu “Veles” i fanzinu “Raketla”. Dva njena stripa našla su se u prvoj i osmoj knjizi kolektivnog francusko-srpskog izdanja “Linije Fronta” objavljenog u saradnji izdavačke kuće System Comics i Francuskog instituta u Srbiji. Godine 2018. njeni radovi su bili deo izložbe “Ona se budi / BD Egalite” koja je okupila pedeset autorki sa Balkana i Francuske.Poslednjih šest godina je deo gejming industrije, baveći se koncept artom i character dizajnom, ali strip i dalje ostaje njena prva ljubav.

Anna Lazzarini

Italija

Gledanje svijeta kroz „manga“ prizmu je jedna izuzetno lijepa umjetnička osobina koju nam donosi Ana Lazarini (Anna Lazzarini), jedna od 12 specijalnih gostiju ovogodišnjeg šesnaestog izdanja HSF-a koje se održava od 2. do 7. septembra. Omiljena fešta posvećena devetoj umjetnosti se približava, a kao i uvijek smo vam spremili vrhunski program koji, pored ustaljenih besplatnih crtanja na kojima će učestvovati više od 50 sjajnih umjetnika iz svijeta stripa, te radionica, predavanja, muzičkih programa, podrazumijeva i izložbu radova specijalnih gostiju. Specijalne goste ćemo predstaviti i njihovim plakatima koje su napravili za ovo 16. izdanje HSF-a. Ana Lazarini je trenutno u samom vrhu najtraženijih italijanskih autora. Karijeru je započela radeći za medijske kuće i crtajući omote VHS kaseta, kao i adaptirajući japanske manga crtane filmove. Već 1996. godine dobija priliku da radi za Boneli i to koristi na najbolji način jer za ovog izdavača sa ogromnim uspjehom radi i danas. Počela je na serijalu „Legz Viver“ iz univerzuma Nejtana Nevera, da bi kasnije crtala Breda Berona, Agenciju Alfa, Grejstorma i naravno, Nejtana. Za serijal probranih priča najboljih scenarista „Jedno doba, jedna priča“ crta epizodu „Snovi mrtvih“ sa legendarnom Paolom Barbato za koju crta i jednu epizodu njenog ličnog serijala „Martina“. Od 2019. godine ulazi u zvaničnu ekipu crtača Zagora za kojeg radi nekoliko epizoda iz različitih serijala od kojih jedna priča izlazi upravo ove, 2022. godine. Autor svih njenih scenarija Zagora je legenda i direktor ovog stripa, Moreno Buratini, još jedan veliki prijatelj i fan Hercegnovskog strip festivala.

Darko Perović

Srbija

Darko Perović je srpski strip crtač, rođen 1965. godine u Aranđelovcu u Srbiji. Stripom se je počeo baviti nakon što je završio grafičku školu u Novom Beogradu, 1983., a objavljivao je u gotovo svim strip časopisima na području bivše Jugoslavije. Njegova prva duga priča Brek (44 str.) nagrađena je kao najbolji jugoslovenski strip 1987. godine, a kasnije je objavljena kao samostalni album. Na salonu stripa u Vinkovcima 1988. godine osvojio je nagradu za scenario s pričom od šest stranica pod naslovom “Azra, Alaraph…“. Radio je na storibordovima, animiranim reklamama i kratkim filmovima. Godine 1991. preselio se u Španjolsku, gdje je u Barceloni radio na kratkim pričama s Enriqueom Sanchez Abulijem (Torpedo), na kratkom serijalu Abajo en el frio (Duboko i hladno) te na više storyboardova i animiranih reklama. Ove priče u Španjolskoj objavili su Cimoc, Creepy, Makoki i El Vibora; Terrific, Lancio story i Scorpio u Italiji, a u Francuskoj BoDoi. Od 1994. do 2000. godine radio je za reklamnu agenciju iz Amsterdama na kratkim animiranim filmovima. Krajem 1997. godine dobio je ponudu od Italijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore za rad na serijalu Magični Vjetar (Magico Vento), po scenariju Gianfranca Manfredija. Suradnja je na kratko bila prekinuta zbog rata u Jugoslaviji, ali je obnovljena u siječnju 2000. godine sa epizodom I lupi blu. Potpisao je deset epizoda Magičnog Vjetra, poslije čega je kod istog izdavača prešao na mini-serijal Shanghai Devil Gianfranca Manfredija. Napomenimo da je poslije 28 naslovnica Magičnog Vjetra koje je uradio Parlov za hrvatsko izdanje u izdavačkoj kući Libellus upravo Perović nastavio sve do kraja uradivši ukupno 16 naslovnica. Paralelno sa radom za SBE, počinje i saradnju sa Francuskim izdavačem Soleil, po scenarijima Novija (Novy) i Dobsa (Dobbs). Živi i radi u Beogradu, u Srbiji.

Filip Andronik

BiH

Sa Filipom bi u Mostar trebao doći i najpoznatiji bosanskohercegovački superjunak Amnezija (barem se nadamo da će se sjetiti i doći, što sa Amnezijom nikada nije sigurno). Filip je nagrađivani strip crtač iz Sarajeva. Kao strip ilustrator radi već više od osamnaest godina a njegovi radovi, u formi stripa ili ilustracija, objavljivani su u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. U svojim radovima prati dva stila – “karikaturalno-humoristični”, u kojem je poznat po stripu “Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem“, te “realni” kojim, uz kolegu Senada Mavrića, ilustruje scenarije za izdavačku kuću Delcourt iz Francuske. Već dugi niz godina svoje znanje i iskustvo stvaranja stripova prenosi na nove generacije u radionicama sa djecom. Po njegovim crtežima animirani su spotovi grupe Dubioza Kolektiv Kažu i Rijaliti. Kad ne crta stripove, bavi se stand up komedijom.

Giovanni Freghieri

Italija

Giovanni Freghieri rođen je u 28. siječnja 1950. u Piacenzi. Odmalena zaljubljen u crtanje, svoju karijeru započinje u studiju Giancarla Tenentija crtajući dugi niz godina razne serijale i kratke priče za magazine Interpido i Il monello izdavačke kuće Universo. Nakon toga prelazi u izdavačku kuću Eura gdje radi slične stripove za slavne revije Lanciostory i Skorpio. Godine 1986. za reviju L’Eternauta izdavačke kuće Comic Art, po scenariju Alberta Ongara crta serijal Rollce Roys, da bi nakon toga prešao u Sergio Bonelli Editore kao član crtačke ekipe novog serijala Gina D’Antonija, vesterna Bella & Bronco. Nakon što je stigao nacrtati 11. i 15. epizodu Belle & Bronca, serijal biva ugašen, a Freghieri prelazi na Martina Mysterea. Nakon što je nacrtao tri pustolovine Detektiva nemogućeg, Freghieri konačno pronalazi sebe u Dylanu Dogu. Zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj brzini (prosjek mu je navodno 3 table dnevno!) nacrtao je daleko najviše Dylanovih epizoda u odnosu na ostale crtače i ostavio golem trag na tom popularnom serijalu potpisujući neke od legendarnih epizoda kao što je Dogodit će se sutra. Istovremeno, budući da ima prilično dopadljiv stil, cijenjen je i voljen kod velikog dijela publike, pogotovo onog ženskog. Upravo zahvaljujući svojoj brzini, izabran je za crtača Ken Parkerove priče McCormackov žig, ali pošto se Ken Parker Magazine ubrzo ugasio, to je ostao njegov prvi i posljednji susret s Dugom Puškom. Trenutno i dalje neumorno crta nove epizode Dylana Doga, a u slobodno vrijeme bavi se svojom drugom velikom strašću – fotografijom.

Joevito Nuccio

Italija

Rođen je u Chicagu (SAD), 2. srpnja 1970. godine, diplomirao je na Istituto d’Arte 1989. Godine 1997. pohađao je tečaj na stripovima koje organizira Opera Universitaria Palermo, čiji nastavnik Gianni Allegra. Diplomirao je arhitekturu 1999. godine, i započeo privatnu praksu. 2002. godine kontaktira Morena Burattinija i radi probne table Zagora. Godine 2005 postaje stalni član staffa Duha sa sjekirom i objavljuje svoj prvi rad u 2010. godini, na scenarij Morena Burattinija Zenith izadnja brojevi 534, 535, 536. (kod nas objavio Ludens i Veseli Četvrtak). Živi i radi u Sambuca di Sicilia u pokrajini Agrigento. Odlikuje ga detaljan crtež, stilski veoma sličnom idejnom tvorcu Gallijenu Ferriju te je jako dobro prihvaćen od strane publike, zbog detaljnog crtanja a i svog redovnog posla arhitekte nije do sad objavio mnogo priča. Pored gore navedene priče uradio je i Zagor Gigant broj 7: Očajnička utrka (u izdanju Ludensa), radi se o priči koja je originalno u Italiji izasla u 3 broja Zenith gigante 596,597,598 ali je kod nas urađena u formi jednog broja Giganta. U pripremi je i specijalni broj u koloru koji bi trebao vrlo brzo izaći (Zimska Zmija), uglavnom radi se o jednom izvrsnom autoru kojega ćemo imati priliku upoznati na 2 Mostarskom Strip vikendu.

Kenan Halilović

BiH

Kenan Halilović je rođen u Zenici 25. 09. 1988. gdje je završio osnovnu i srednju školu nakon čega je diplomirao na Zdravstvenom fakultetu u Zenici. Ilustracijom stripova se ozbiljnije počeo baviti 2013 godine, a zadnje dvije i pol godine se bavi isključivo freelance strip ilustracijom. Ističe se po svom radu na serijskom horor stripu “Witch Creek Road” objavljivanim u printanoj verziji od strane kanadskog izdavača “ Releasing The Serpents” koji je odnedavno postao i featured Webtoon. Radio je i radi sa mnogim drugim indie izdavačima kao što su: “ September 17 Productions”, “Twisted Tree Comics”, “Amerikan Horror” i “Uncharted Wilderness Studios”.

Kostja Ribnik

Slovenija

Kostja Ribnik kao 18 gost festival. Rođen je 1979. u Bihaću a već decenijama živi u Sarajevu gdje je jedan od osnivača neovisne izdavačke kuće Stripnjak Comics te urednik Stripnjak fanzina. Crtač je stripova u knjizi Glimpses of Comfort (scenario: Ella Gall, Stripnjak), autor grafičkih novela Otok iscjelitelj, Bešumni galebov let (Modesty Comics), serijala Ispod pitospore a.k.a. Yugoslavikejšn (mojstrip.com) i prvih epizoda serijala Brizzo i Burra – Zečje uho i Čarobna šuma (hellycherry.com). 80tih odrasta kao tipično dijete radničke familije iz malog jugoslovenskog grada tj. uz: Bonelli/Alan Ford stripove, Ninđa romane/rezanje DIY šurikena, flipere, filmove na VHS-u, nogomet na parkingu te kupanje u hladnoj rijeci i branje gljiva po obližnjim šumama s drugarima iz kvarta. Sredinom 90tih provodi vrijeme u nekoliko punk/crossover bendova završavajući i likovnu školu. Odlaskom u Sarajevo upoznaje se s lokalnom strip/noise/underground scenom gdje 2012. počinje i da pravi stripove. Odnedavno snima i kratke horror/SF filmove .

Lana Šator

BiH

Rođena 01.01.1990. godine u Mostaru, gdje trenutno i dalje živi. Inače iz obitelji koja je umjetnički nastrojena, od malena pokazuje veliko zanimanje za svijet animacije, a pritom i zanimanje za ilustrativnu umjetnost te stripove. Završila je Srednju Likovnu Školu Gabrijela Jurkića u smijeru grafičkog dizajna a potom Nastavnički Fakultet na Likovnom odsijeku – smijer slikarstva. U svim formativnim umjetničkim godinama, prati je ljubav kako prema stripu europskog i američkog korijena, tako i ljubav prema mangama sa Dalekog Istoka. U tinejdžerskim godinama je učesnik mnogobrojnih kampova animiranog filma u Neumu. Prvu priliku za veliki projekt dobiva 2007.godine da ilustrira udžbenik Engleskog jezika za osnovnu školu. Godinu dana poslije sa prijateljima osniva neprofitnu udrugu ”Mottomo” – Društvo za proučavanje moderno-vizualne kulture Japana. U međuvremenu se bavi freelancingom putem interneta, da bi na kraju dobila šansu za konceptiranje za video igre 2013. godine, gdje se zadržava baveći se Steam Workshopom za igru DOTA 2, gdje joj par radova ulazi u samu igru, kako samim dizajniranjem 3d elemenata tako i ilustriranjem ”loading screenova”. 2015. godine bila je angažirana kao concept artist u mostarskom game studiju ”Four Game Studio”. U istom periodu stvara službeni merchandise za DOTA 2 putem WeLoveFine stranice. Trenutno se i dalje bavi freelancingom, a posljedni projekti uključuju stvaranje maskote i stripa za ”Spark Digital Accerelator” te maskote za ”NSoft”.

Leonid Pilipović – Leo

Srbija

Rođen u Subotici 26. lipnja 1969 godine Leo je je srpski strip crtač i muzičar. Najpoznatiji je po stripovima za francuske izdavače po scenarijima od Jean-Pierre Pécaua i Sylvaina Corduriéa, kao i sviranju gitare u rok-sastavima Džukele i Goblini, te izvornom sastavu Iskon. Pseudonim iz 1990-ih mu je Leo fon Pankerštajn (Léo fon Punkerstein), a u Francuskoj se potpisuje kao Léo Pilipovic. Živi u Subotici. Srednju školu za dizajn završio u Novom Sadu 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu (odsjek grafike knjige u klasi prof. Bogdana Kršića). Stripove je u mladosti objavljivao u fanzinima (Ples…, Trt, Meteor, Šuljev zabavnik), zatim u omladinskoj štampi (Mladost, 1989), i u stripskim časopisima SFRJ i SRJ: Patak, Tron i Patagonija. Učestvovao je 1994. na antiratnom projektu Signed by War, u Nizozemskoj. Radio je omote za muzičke albume poput Zašto da ne, sastava Električni orgazam, kao i za sastave Džukele, Goblini, Partibrejkers, Iskon. Usporedo sa likovnim radom, kao gitarista je bio aktivni dio rokenrol scene u Srbiji, svirajući u sastavima Džukele i Goblini. Kasnih devedesetih je imao vlastiti studio za tetoviranje u Subotici. Sa Darkom Kovačevićem (Kowalsky) radio je godinama humoristički stripski kaiš What’s New In Da Zoo? za subotički magazin Fleš. Svirao je u izvornom sastavu Iskon, a 2001. učestvovao je i na muzičkom projektu Pesme iznad Istoka i Zapada, na pesmi Partibrejkersa. Za francuske izdavače je počeo da radi sredinom 2000-ih, i od tada radi na velikim serijalima, uključujući Jean-Pierre Pécauove serijale Tajna istorija i Velika igra, koji su prevedeni na više jezika. Sa obnavljanjem rada sastava Goblini 2010, ponovo je postao aktivan i kao gitarista.

Maurane Mazars

Francuska

Maurane Mazars (1991., Toulon) odrasla je u Parizu, najprije je studirala na École Estienne gdje je osvojila nagradu Prix Coup de Coeur na natjecanju Trophée Presse Citron 2011. Potom odlazi u Ženevu kako bi studirala ilustraciju i strip na Visokoj školi za umjetnost i dizajn. Tamo je napravila svoj prvi strip Acouphènes, koji je 2015. dobio Töpfferovu nagradu za mlade stripove. Također je dobitnica 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju u ilustraciji u Crans-Montani 2015. i suosnivačica ženevskog kolektiva dizajnera Casual Friday.Godine 2016. upisuje se na Visoku školu umjetnosti Rajne, a njezin rad “Tanz!” osvaja nagradu Raymond Leblanc zahvaljujući kojoj je objavljen u nakladi Le Lombard u kolovozu 2020. “Knjiga doživljava uspjeh kod kritike i dobiva nagradu Fauve Révélation na Međunarodnom festivala stripa u Angoulêmeu 2021.

Midhat Kapetanović (Mido)

BiH

Midhat Mido Kapetanović je rođen 1976. godine u Sarajevu i naučio je crtati prije nego što je naučio pisati. Nakon studija na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu bavi se profesionalno koncept artom, medijskom pred-produkcijom i vizuelnim marketingom. U periodu od kasnih 90-tih godina radi na mnogim medijskim projektima od pozorišta, preko TV-a do filmova i kompjuterskih igara u kapacitetu storyboard i koncept artista, art direktora i matte paintera. Živi i radi u Sarajevu.

Milan Mišić

Srbija

Milan Mišić (Niš, 1982) je detinjstvo proveo u Smederevu gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao mali je najviše bio pod uticajem italijanskih i srpskih stripova, a kasnije francuskih, američkih i svih ostalih. Diplomirao je na Višoj politehnickoj školi u Beogradu, odsek Grafički dizajn. 2010. godine se priključuje strip radionici Vlade Vesovića, “Đorđe Lobačev”. Profesionalno se stripom bavi od 2013. Radio je na domaćem serijalu Vekovnici, ali je najviše stripova uradio za americke izdavace i to: 2013. Mile and Žile – Serbclick (Chicago) 2014. Refuge in Wonderland – Incanto Press (San Francisco) 2015/16. Hannah – Abby Comics (Clayton, North Carolina) 2017/18. Tale of the Taira/Seno – Peers of Menard (Chicago) 2018. Tale of the Taira/Exile of the Abbot Meiun – Peers of Menard (Chicago) 2018/19 Tale of the Taira/Shirabyoshi Dancers – Peers of Menard (Chicago) 2019. Tale of the Taira/Bells of Gion Shoja – Peers of Menard (Chicago) 2019. Tale of the Taira/Swordplay – Peers of Menard (Chicago) 2019. Tale of the Taira/King Enma – Peers of Menard (Chicago) 2020. Tale of the Taira/Tsuchigumo – Peers of Menard (Chicago) 2020/21. Tale of the Taira/Hogen – Peers of Menard (Chicago) 2021. The Legend of Yukmouth – Verse Comics ( Bloomfield Hills, Oakland ) Od 2019. aktivno svira gitaru u autorskim i cover bendovima. Danas živi u Beogradu sa devojkom Anom i mačkom Kvi.

Milorad Vicanović Maza

BiH

Živi i radi u Laktašima, jedan od najuspješnijih domaćih strip autora na europskoj sceni i organizator Salona Stripa u Laktašima. Prvi rad objavljen mu je u sarajevskim “Našim danima” 1985. godine. Profesionalno se počinje baviti stripom 2010. godine kada započinje rad na svom prvom strip albumu za francuskog izdavača Soleil. Karta za Francusku mu je bila rad na dva albuma iz serijala Vekovnici u izdanju System Comicsa. Trenutno radi na serijalima Wunderwaffen, Jour J i USA uber alles. Zahvaljujući izuzetno visokoj produktivnosti, a zadržavajući kvalitetu crteža vrlo brzo se probio kao jedan od vodećih crtača spomenute izdavačke kuće. Wunderwaffena je do sada u Francuskoj izašlo 9 albuma, a kod nas prva dva u integralnom izdanju udruge Deveta dimenzija. Radi se o vrlo popularnom serijalu koji za sada, osim kod nas, izlazi i u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu. Za nadati je se da će i ostali serijali biti objavljeni kod nas, u što skorije vrijeme.

Noëlle Kröger

Njemačka

Noëlle Kröger rođena je 1997. u Hamburgu, Njemačka. Tamo je završila diplomski i master studij ilustracije na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Hamburgu. Njezin rad najčešće se bavi temama roda, performansima, kazalištem i istraživanjem lažnih dihotomija. Noëlle Kröger najpoznatija je po „Good Person Trouble“, koji je dobio nagradu GINCO Dear to our Hearts 2021.godine Proglašen je jednim od najboljih stripova u 2020. godini u časopisu The Comics Journal, a na engleskom ga je objavio Fieldmouse Press.

OSCAR

Italija

Nakon što je pohađao Školu stripa u Milanu od 1991. i 1994. započinje svoje aktivnosti crtača i tušera, od 1994. do 2004. radi na izdanjima “Alan Ford”, “Kerry Kross” i Beverly Kerr”. Istovremeno, od 1996. do 2004. je aktivan kao nastavnik crteža i tehnike boje u Školi stripa u Milanu. Zajedno sa Davideom Barzijem stvara niz likova, među kojima su “No Name”, glavni lik nagrađivane miniserije od četiri broja koja je izlazila od 1998. do 2002. i “Ernesto”, simpatični pas koji je bio u glavnoj ulozi u kaiš stripu koji je dugo izlazio u izdanju “Focus Giochi” (Grunter+Mondadori (misli se na izdavača)). Njih dvojica također realiziraju mnogobrojne humorističke stripove na jednoj tabli za seriju “Blague Coquines” od Joker Editions. Kao ilustrator, Oskar realizira naslovnicu za tom “Carta Canta”, kolekcionarske fascikle za De Agostini te sarađuje, od 2003. do 2006. sa Galaxy 2000 na stvaranju tema za ilustrovane printove na garderobi. Radi i za Walt Disney Italia kao tušer u časopisu “Power Rangers Magazine”: Od 2001. do 2015. grafički realizira likove i sve priče “Gusara sa Callse Y”, koje je osmislio i napisao Alessandro Bilotta i koji su bili objavljeni u časopisu za djecu “Il Giornalino” od izdavača San Paolo. Od 2003 sarađuje sa Sergio Bonelli Editore, za kojeg realizira nekoliko brojeva serija Nathan Never i Agenzia Alfa. 2017. crta jedan tom miniserije “Čiko u šetnji kroz vrijeme”, 2019. crta “Zagor – porijeklo tom 6” I priču “Tajni sastojak”, koju je napisao Bruno Enna I koja se pojavila u Maxi Zagoru broj 39. 2020. godine. Izdavač Cut Up Publishing objavljuje 2017. izdanja “No Name – Vječiti povratci”, “O klonovima i padovima”, “Šezdeset osma I okolica” (2018) i “Le Eroticomiche” (2019). Trenutno sarađuje prevashodno na izdanjima Nathan Never I Zagor od Sergio Bonelli editore.

Sarah Burrini

Njemačka

Sarah Burrini, strip crtačica, ilustratorka i animatorka iz Kelna objavljivala je u njemačkom izdanju legendarnog magazina MAD, kratke stripove u niz antologija, te radila na poznatim njemačkim animiranim serijama. Za dječji magazin „Beni“ radila je mjesečni strip serijal preko deset godina. Jedna je od najzapaženijih autorki veb stripova, pri čemu je njen poluautobiografski strip „Život nije poni ranč“ višestruko nagrađivan na najpoznatijim smotrama devete umjetnosti. Njena glavna kreacija „Štreberka“ (Nerd Girl) doživljava veliki uspjeh i slovi za jedan od najzabavnijih stripova u Njemačkoj.

Stefano Bidetti

Italija

Stefano Bidetti rođen je u Rimu 1960. godine i kolekcionar je stripova i originalnih crteža, te autor brojnih eseja o stripu i stručnjak za lik Zagora (izdavač Sergio Bonelli Editore). Suupravlja strip časopisom SCLS Magazine i napisao je nekoliko članaka za druge publikacije kao što su Fumetto, Tex Willer Magazine i mnoge druge. Napisao je ili uređivao izdanja, knjige i portfelje vezane uz strip, te je organizirao izložbe stripa, konferencije, događaje i intervjue. Redovito surađuje s djelatnicima Lucca Comics & Games i Reggio Emilia Comics, a vodi i radio emisiju o stripu pod nazivom Darkwood e dintorni (Darkwood and Environs). Stefano je i pisac: objavio je dva romana i zbirku kratkih priča, a bio je i finalist dva književna natječaja za kratke priče.

Tatjana Vidojević

BiH

Tatjana Vidojević je rođena 1979. godine u Banja Luci. Diplomirala je 2002. godine na Akademiji umjetnosti, odsjek slikarstvo, u Banja Luci, gdje je i magistrirala. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi. Ilustruje dječije knjige, slikovnice i pozorišne plakate, a bavi se i karakter dizajnom. “More je bilo mirno” je njena prva grafička novela.

Valentina Briški

Hrvatska

Valentina Briški rođena je 1988. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjenje umjetnosti i dizajna na Aranžersko – scenografskom odsjeku. Ilustrira knjige, crta stripove i bavi se koloriranjem stripova za strane izdavače. Radila je na naslovima Nancy Drew and the Hardy Boys: the Case of Missing Adults, Mars Attacks Red Sonja za Dynamite, Eden i Astronaut Down za Aftershock. Sudjelovala je u prvom broju antologije Farto. Živi i radi u Zagrebu.

Walter Venturi

Italija

Walter Venturi je rođen 1969. godine u Rimu. Sa dvadeset pet godina je sam objavio 12 brojeva svog prvog stripa, Kapetan Italija, a potom se posvetio radu na horor mini-serijalu Lost Kidz. Prelazi u izdavačku kuću Eura Editoriale u kojoj je učestvovao na nekoliko mini-serijala objavljenih u časopisima Skorpio i Lancio story i postao član redovne crtačke ekipe na serijalima John Doe i Detektiv Dante. Za izdavačku kuću Edizioni BD je uradio jednu kratku priču serijala Brad Barron koja se pojavila u knjizi Anatomija heroja (Anatomia di un eroe). Šesnaesti broj tog serijala, koji je napisao Tito Faraci, označio je početak saradnje sa izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore. Nakon rada na serijalu Demian, u kolovozu 2013. nacrtao je prvi broj Zagora u boji, po scenariju Jacopa Raucha. Debi u ulozi cjelokupnog autora ostvario je u listopadu 2013, kada se na kioscima pojavio Veliki Belconi, objavljen u okviru edicije Romanzi a fumetti. U ožujku 2015. je uradio Zagorov Specijal broj 27, zajedno sa Lorenzom Bartolijem, a nakon toga u Italiji izlazi team-up Dragonero/Zagor, po scenariju Stefana Vijettija. Trenutno radi na još jednoj priči za Zagora. U najnovijem albumu za sličice Zagora koji je izašao nedavno u 10 mjesecu 2016 godine nacrtao je kratku priču na 16 stranica koja se nalazi unutar albuma sa sličicama. Pripada mahom novijoj generaciji crtača Zagora ,a nedavno je nacrtao i jednu kratku priču za Texov serijal objavljenu u kolor ediciji Texa.