Pasquale Frisenda

Pasquale Frisenda je rođen 8. siječnja 1970 godine u Milanu.

1986. godine stječe diplomu s tečaja ilustracije i stripa Castello Sforzesco. Nekoliko godina kasnije, zahvaljujući kontaktu sa Studio Comix Carla Ambrosinija, Giampiera Casertana i Eneje Riboldija (koji mu je sredio kolega Pasquale Del Vecchio s kojim je pohodio tečaj) započinje suradnju s revijom Cyborg u Star Comicsu i radi unutarnje ilustracije na prva tri izdanja revije. Započinje također i rad na svojem prvom crtačkom radu, odnosno stripu pod nazivom Tenebra, po scenariju Michelea Masiera.

Veliki skok događa se 1992. godine, kada ulazi u tim crtača proslavljenog Kena Parkera u Ken Parker Magazineu. Naime, u razdoblju rada za reviju Cyborg, Frisenda je saznao da Berardi i Milazzo (još 1991.) spremaju ponovno raditi svog Parkera za kioske.

Šalje testne četiri table – bez nekih velikih nadanja – i već ubrzo dobiva poziv na suradnju od samog Milazza, kojega su te 4 crno-bijele table baš zainteresirale. Preseljava se u njihov studio u Chiavari, te zajedno sa svojim suradnicima Goranom Parlovom, Massimom Bartolottijem, Giuseppeom Barbatijem i Laurom Zuccheri stvara nove nastavke Kena Parkera. Prva epizoda koju stvara u suradnji s Milazzom jest I selvaggi (Divljaci), koja je objavljena u julu 1992. godine u 2. broju Ken Parker Magazina. Zaokružuje svoj rad za Ken Parker Magazin na ukupno 12 epizoda.

U SBE započinju novi horor-western serijal Magični Vjetar Gianfranca Manfredija, te se Frisenda prebacuje u njegov tim crtača. Tu mu je ukazana velika čast crtanja naslovnica za serijal, koje je crtao od 1999. do 2003. godine. U ukupno 8 godina rada na Magičnom Vjetru nacrtao je 15 epizoda i 44 naslovnice.

Trenutno crta nove epizode Texa Willera, nakon što je završio Patagoniju, specijalni broj Texa u velikom formatu (tzv. Texone tj. gigant).