Walter Venturi

Walter VenturiWalter Venturi je rođen 1969. godine u Rimu. Sa dvadeset pet godina je sam objavio 12 brojeva svog prvog stripa, Kapetan Italija, a potom se posvetio radu na horor mini-serijalu Lost Kidz.

Prelazi u izdavačku kuću Eura Editoriale u kojoj je učestvovao na nekoliko mini-serijala objavljenih u časopisima Skorpio i Lancio story i postao član redovne crtačke ekipe na serijalima John Doe i Detektiv Dante.

Za izdavačku kuću Edizioni BD je uradio jednu kratku priču serijala Brad Barron koja se pojavila u knjizi Anatomija heroja (Anatomia di un eroe). Šesnaesti broj tog serijala, koji je napisao Tito Faraci, označio je početak saradnje sa izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore. Nakon rada na serijalu Demian, u kolovozu 2013. nacrtao je prvi broj Zagora u boji, po scenariju Jacopa Raucha.

Debi u ulozi cjelokupnog autora ostvario je u listopadu 2013, kada se na kioscima pojavio Veliki Belconi, objavljen u okviru edicije Romanzi a fumetti. U ožujku 2015. je uradio Zagorov Specijal broj 27, zajedno sa Lorenzom Bartolijem, a nakon toga u Italiji izlazi team-up Dragonero/Zagor, po scenariju Stefana Vijettija.

Trenutno radi na još jednoj priči za Zagora. U najnovijem albumu za sličice Zagora koji je izašao nedavno u 10 mjesecu 2016 godine nacrtao je kratku priču na 16 stranica koja se nalazi unutar albuma sa sličicama. Pripada mahom novijoj generaciji crtača Zagora ,a nedavno je nacrtao i jednu kratku priču za Texov serijal objavljenu u kolor ediciji Texa.