Marko Dješka

 

11. gost za 8MSV je Marko Dješka
 
Strip autor, redatelj animiranog filma i ilustrator, rođen u Osijeku. Diplomirao je animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovi filmovi prikazivani su i nagrađeni na mnogim svjetskim festivalima. Studentski film ‘Kolinje’ otkupljen je od američke televizije El Rey Network u vlasništvu Roberta Rodrigueza.
 
Film Grad duhova osvojio je nagradu Oktavijan na Danima Hrvatskog filma, dok je posljednji film, ‘Sve te senzacije u mom trbuhu’ prikazan na više od stotinu i pedeset festivala diljem svijeta gdje je osvojio 25 nagrada i priznanja. Su-osnivač je studija za produkciju animiranog filma Jadranska animacija (Adriatic animation) u Zagrebu.
 
Aktivno objavljuje kratke stripove od 2010. u fanzinima i magazinima: Heavy metal (SAD), Freakshow comics i Gorgonzola (Francuska), Aargh! (Češka), Komikaze, Endem (Hrvatska). Na Salonu stripa u Vinkovcima biva proglašen za najboljeg mladog strip autora u Hrvatskoj. 2013. je objavio strip-album pod nazivom ‘Posljednji fan’, a 2022. mu izlazi strip-album ’24 satne priče Marka Dješke’. Organizator je OHOHO festivala stripa i street arta, te uređuje i OHOHO magazin u sklopu festivala, te časopis Strip-Prefiks iz naklade udruge Hrvatski autorski strip.
 
Od 2021. u poznatom školskom časopisu Modroj lasti uredno objavljuje seriju kratkih stripova ‘Zelena družina’ koji tematiziraju klimatske promjene i zaštitu okoliša za najmlađe.