Darko Perović

Darko PerovićDarko Perović je srpski strip crtač, rođen 1965. godine u Aranđelovcu u Srbiji. Stripom se je počeo baviti nakon što je završio grafičku školu u Novom Beogradu, 1983., a objavljivao je u gotovo svim strip časopisima na području bivše Jugoslavije.

Njegova prva duga priča Brek (44 str.) nagrađena je kao najbolji jugoslovenski strip 1987. godine, a kasnije je objavljena kao samostalni album. Na salonu stripa u Vinkovcima 1988. godine osvojio je nagradu za scenario s pričom od šest stranica pod naslovom “Azra, Alaraph…“.

Radio je na storibordovima, animiranim reklamama i kratkim filmovima. Godine 1991. preselio se u Španjolsku, gdje je u Barceloni radio na kratkim pričama s Enriqueom Sanchez Abulijem (Torpedo), na kratkom serijalu Abajo en el frio (Duboko i hladno) te na više storyboardova i animiranih reklama. Ove priče u Španjolskoj objavili su Cimoc, Creepy, Makoki i El  Vibora; Terrific, Lancio story i Scorpio u Italiji, a u Francuskoj BoDoi.

Od 1994. do 2000. godine radio je za reklamnu agenciju iz Amsterdama na kratkim animiranim filmovima. Krajem 1997. godine dobio je ponudu od Italijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore za rad na serijalu Magični Vjetar (Magico Vento), po scenariju Gianfranca Manfredija. Suradnja je na kratko bila prekinuta zbog rata u Jugoslaviji, ali je obnovljena u siječnju 2000. godine sa epizodom I lupi blu.

Potpisao je deset epizoda Magičnog Vjetra, poslije čega je kod istog izdavača prešao na mini-serijal Shanghai Devil Gianfranca Manfredija. Napomenimo da je poslije 28 naslovnica Magičnog Vjetra koje je uradio Parlov za hrvatsko izdanje u izdavačkoj kući Libellus upravo Perović nastavio sve do kraja uradivši ukupno 16 naslovnica.

Paralelno sa radom za SBE, počinje i saradnju sa Francuskim izdavačem Soleil, po scenarijima Novija (Novy) i Dobsa (Dobbs).
Živi i radi u Beogradu, u Srbiji.