Dražen Kovačević

Dražen KovačevićRođen je u Zagrebu 1974. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Gračacu. Po završetku rata u Hrvatskoj, zajedno sa obitelji seli se u Srbiju. U Beogradu upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti. Tijekom studija surađivao je s Beogradskim opozicionim časopisom Danga, koji je kritizirao Miloševićev režim. Tijekom te suradnje objavio je nekoliko karikatura i stripova.

Sa stripom Točak osvojio je prvo mjesto na natjecanju neafirmiranih strip autora održanom 2000. godine u Angulemu u Francuskoj, u organizaciji autorske kuće Glenat. Ovaj događaj označava i start njegove profesionalne karijere. U suradnji s Glenatom objavio je četiri knjige u serijalu Točak. Nakon toga je zamijenio Christian Hojgaarda u seriji La Meute de’l Enfer u suradnji s Philippe Thiraultom za izdavačku kuću Les Humanoides Associes.

Nakon toga započinje suradnju s autorskom kućom Soleil, gdje u suradnji sa Sylvain Cordurieom radi na serijalu L’Epee de Feu. U lipnju 2012. godine objavljen je strip album Walkyrie T1-Froid comme la mort koji je uradio također po scenariju Sylvain Corduriea. U lipnju 2014. godine objavljen je drugi dio sage, strip album Walkyrie T2-Le Dixieme monde, također po scenariju Sylvain Corduriea. Oba albuma su urađena za francusku izdavačku kuću Solej (Soleil).

Potom, skoro u isto vrijeme, pojavljuje se i strip album Valkira u formi integrala i to u crno bijeloj verziji, koji su u suradnji objavili srpski i domaći izdavači System comics i Lavirint. Iste 2015. godine objavljen je kratki strip Ni na nebu ni na zemlji po scenariju Dragane Stojiljković u albumu Linije fronta koji je dio istoimenog serijala, a gdje su zastupljeni mnogi domaći i francuski autori. Spomenuti serijal je plod zajedničke suradnje izdavača System comics i Francuskog kulturnog centra u Beogradu, a povodom obilježavanja stote godišnjice od velikog rata i spomena na staro savezništvo Srbije i Francuske i veliko stradanje i žrtvovanje srpskih i francuskih vojnika i civila.

U lipnju 2016. objavljen je strip album Carthago Adventures T4-Amarok po scenariju Christophe Beca i Giles Daousta za francusku izdavačku kuću Les Humanoides associes. U pripremi je i specijalno izdanje toga albuma planirano za jesen ove godine.

Također radi na ilustracijama, naslovnim stranama, konceptima i story-board-ovima. Sudjelovao je na mnogim kolektivnim izložbama i festivalima stripova i ilustracija u Srbiji i inozemstvu.