U Kosaču stiže domaća strip reprezentacija

Ne bude li kiše, festival će biti ispred Kosače, bude li padalo, festival se seli unutra.

U subotu i nedjelju 3. i 4. listopada u domu Herceg Stjepan Kosača održava se 5. mostarski strip vikend. Tim povodom smo razgovarali sa ekipom iz organizacije. Što možemo očekivati od festivala ove godine? Ove godine će, zbog trenutačne epidemiološke situacije, format festivala biti malo drugačiji, odnosno biti će malo manjeg opsega nego prijašnjih godina. Od sadržaja će biti postavljene izložbe gostujućih autora i djece sa radionice, te naravno neizbježno crtanje i potpisivanje za posjetitelje. Biti će uskoro postavljan program na našoj Facebook stranici i Instagram profilu pa će svi zainteresirani moći provjeriti satnice. Nadamo se da ćemo festival, ako nam vremenske prilike dozvole, organizirati ispred Kosače. Ako ne, onda kao i do sad u galeriji Katarine Kosače uz maksimalne mjere zaštite. Mi ćemo pripremiti sredstva za dezinfekciju i maske, a iskoristio bih priliku i zamolio svu ekipu koja dolazi da budu odgovorni. Tko su gosti? Cijela ova ludnica se je odrazila i na sastav gostiju. Ove godine idemo samo sa domaćim gostima.

Poslije četvrtog izdanja festivala smo odmah počeli planirati ovaj i već smo imali dogovoreno preko 20 gostiju iz 7 zemalja. Na žalost, pojavila se je Corona i sve strane autore smo morali otkazati. Ove godine nam dolazi 9 gostiju, nekoliko novih i nekoliko starih poznanika i vjerujemo da neće faliti dobrih crteža. Milorad Vicanović – Maza, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zoran Herceg, Berin Tuzlić, Lana Šator, Zdravko Cvjetković, Ismet Erdić Erda i Osman Hajdarević Kakvu posjetu očekujete? Teško da će biti kao prijašnjih godina, dosta ekipe izvan BiH neće doći. Vjerojatno će biti i nešto manje lokalne ekipe, ostavila je Corona ipak nekih meli strah kod ljudi. No, bez obzira na sve navedeno, mislimo da će biti solidna posjećenost. Ipak smo bili zakinuti za većinu ovakvih događaja ove godine. Planovi za dalje? Nadamo se da će se iduće godine ova ludnica završiti i da će se stvari vratiti u normalu. Sa obzirom na navedeno mi se odmah poslije ovoga festivala bacamo na pripremu sljedećeg. Na šestom izdanju festivala 2021. moramo nadoknaditi dosta toga od čega smo ove godine morali odustati. Nadamo se i da će povratkom stvari u normalu biti moguće organizirati i strip radionice za osnovnu i srednju školu.

Ove godine smo, na žalost, imali samo online poziv. Uzeli smo i izjave od trojice gostiju festivala: Milorada Vicanovića Maze, Filipa Andronika i Midhata Mide Kapetanovića. Pitali smo ih o njihovim dojmovima sa prijašnjih festivala te što očekuju od ovoga izdanja. “Do sada, najambiciozniji festival u BiH je svake godine potpuno opravdao taj epitet, koji odličnom organizacijom i dovođenjem vrhunskih inostranih autora postavlja visoku ljestvicu , kako postojećim, tako i nekim budućim festivalima u našoj zemlji.“, kazao je Milorad Vicanović Maza. “Festival stripa u Mostaru se, u samo nekoliko godina, ustrijelio ka neslućenim vrhovima fantastične zabave, kako za goste (čitaj: autore) tako i za posjetioce (čitaj: publiku)! Neizmjerno zadovoljstvo obuzme nas, crtače stripova, kada na kalendaru dođe vrijeme održavanja festivala. Znamo da ćemo uskoro imati priliku izaći iz svojih samačkih studija u krug prijatelja i fanova kako našeg rada, tako i stripova općenito. Ideje će se razmjenjivati, saradnje dogovarati, prepričavati pročitani stripovi… Oh radosti! Ove godine nam korona ubacuje klipove u točkove tih planova ali smo spremni, uz poštivanje svih mjera zaštite, izvući najviše iz festivala. Nadam se još jednom sjajnom festivalu i već “krckam zglobovima” spreman latiti se olovke i tuša i crtati za fanove”, rekao je Filip Andronik. “U zadnjih pet godina Mostar postaje redovno centar stripa cijele regije i ova godina nije izuzetak. Organizacione sposobnosti dragih prijatelja iz prelijepog Grada na Neretvi su bez premca i čak i u ova zla doba globalne zdravstvene krize oni uspijevaju iznova u srca ljubitelja stripa i ilustracije uliti nadu. Iako nam je svima beskrajno žao što zbog objektivnih razloga naši prijatelji iz Evrope neće moći biti sa nama, siguran sam da će odlična ekipa domaćih autora prirediti dobru zabavu BiH publici. Uz sve mjere predostrožnosti i higijene, MOSTRIP će i ovaj put posjetiocima festivala približiti kreativni proces stvaranja stripa i ilustracija predivnoj publici koja nikada ne iznevjeri svojim entuzijazmom, a znam da moje kolegice i kolege, koje već mogu komotno zvati familijom, tokom vikenda u Mostaru uvijek dobiju vjetar u jedra kada je u pitanju pozitivna energija i inspiracija! Zato, dođite obavezno svi i posjetite nas, a skupa ćemo stvarati umjetnost i zabaviti se!”, vesel je bio Midhat Mido Kapetanović.

– Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/sci-tech/flash/otvorena-prva-konferencija-eu-i-z-balkana-o-medijskoj-pismenosti/325492