Sibin Slavković

Treći gost 5og MSV je Sibin Slavković

 

Sibin Slavković rođen je 1953. godine u mjestu Žunjevići pored Novog Pazara. Kao crtač stripova i ilustrator karijeru je započeo 1975. Afirmaciju je stekao u izdanjima “Dečjih Novina” iz Gornjeg Milanovca, “Dnevnika”, a kasnije i “Foruma” iz Novog Sada.

Jedno vreme bio je član stripske grupe “Beogradski krug 2”, a nešto kasnije radio je kao urednik najdugovječnijeg stripskog izdanja posvećenog domaćem stripu na ovim prostorima – “YU stripa”. 1982. godine prelazi u Marketprint gde uporedo uređuje Stripoteku i radi na stripu Tarzan.

Sarađivao je često sa Branislavom Kercem (kao tušer, olovker, crtač Banetovih scenarija), a od scenarista najčešće sa Svetozarom Obradovićem. Jedan je od najuspešnijih crtača “Veliki Blek” koji je licencno rađen za novosadski “Dnevnik”. Zanimljivo je da je Sibin ove radove potpisivao pseudonimom S. Žunjević (prezime uzeo po svom rodnom mestu).

Preseljenjem iz Pančeva u Novi Sad, Sibin se pridružio ekipi koja je radila licencnog “Tarzana” i realizovao je veliki broj epizoda. Ilustrovao je mnogobrojne knjige, udžbenike, slikovnice, bojanke i didaktičke priručnike. Zahvaljujući agenciji SAF, Sibin Slavković stekao je afirmaciju i širom sveta. Pojavljivao se u različitim ulogama (olovker, tušer, kolorista) pri izradi brojnih tabli za mnoge njemačke, američke i skandinavske izdavače. Najpoznatija stripska ostvarenja su mu ”Cepanica”, ”Vendes”, ”Stormy & Iceberg” i ”Una Conchita, un Caballero y un Pistolero” iz serijala o šerifu Šildu. Dobitnik je nagrade beogradskog Salona stripa za doprinos izdavaštvu. Poslednjih godina radi u firmi “Marketprint” iz Novog Sada kao urednik “Stripoteke”.