Mostarski strip vikend biće održan 3. i 4. oktobra, po peti put, u organizaciji Udruge ljubitelja stripa MOSTRIP.

Otvaranje je zakazano za subotu, 3. oktobra od 12 časova.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će se održati na otvorenom prostoru ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a u slučaju loših vremenskih prilika, manifestacija se seli u prostorije doma, uz maksimalno pridržavanje propisanih mjera protiv širenja koronavirusa.

Strip vikend će biti fokusiran na domaću strip scenu i svi gosti će biti domaći autori iz Bosne i Hercegovine.

Kao i prošlih godina, na strip vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, druženje s maskotom festivala i još dosta zanimljivih stvari, najavljuju organizatori.

“Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizovali četiri strip vikenda u Mostaru, kao i veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama, kroz dosadašnje godine, odlučili smo da se festival održi i ove godine, iako je dosta sličnih događaja otkazano zbog situacije uzrokovane pandemijom. Od pokretanja festivala broj gostiju je svake godine rastao. Ove godine primorani smo ograničiti taj broj ali smo sretni što će se tradicija održavanja strip vikenda nastaviti“, kažu iz kluba Mostrip.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine će grad na Neretvi posjetiti devet umjetnika iz svijeta stripa: Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza, Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić

“Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo  i za prethodne četiri, svi naši specijalni gosti  uraditi  plakate sa motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu“, ističu organizatori.

https://mondo.ba/Magazin/Kultura/a990471/Peti-Strip-vikend-pocetkom-oktobra-u-Mostaru-FOTO.html?fbclid=IwAR1MXYsFCdr3_E8MERDsLU2A6dTDj5dLnTZYzVsU222-li7kUPxlHHIdqBs