Mostarski strip vikend 3. i 4. oktobra: Fokus na domaćoj strip sceni

Festival će biti otvoren u subotu, 3. oktobra od 12 sati. Zbog pojave globalne pandemije koronavirusa realizacija ovogodišnjeg festivala održavat će se uz pridržavanje svih propisanih mjera prevencije širenja virusa.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će se održati na otvorenom prostoru ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

“U slučaju lošijh vremenskih prilika kao alternativu ćemo pripremiti i mogućnost održavanja u prostorijama unutar doma sa maksimalnim pridržavanjem propisanih mjera. Strip vikend će biti fokusiran maksimalno na domaću strip scenu i svi gosti će biti domaći autori iz Bosne i Hercegovine”, poručili su organizatori.

Kao i prošlih godina, na strip vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala i još dosta zanimljivih stvari.

“Iza nas je već nekoliko uspiješnih projekata, do sada smo organizovali četiri strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama, kroz dosadašnje godine, odlučili smo da se festival održi i ove godine, iako je dosta sličnih događaja otkazano zbog situacije uzrokovane pandemijom. Od pokretanja festivala broj gostiju je svake godine rastao. Ove godine primorani smo ograničiti taj broj, ali smo sretni što će se tradicija održavanja strip vikenda nastaviti i kroz ovu godinu”, izjavili su iz kluba Mostrip.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine će grad na Neretvi posjetiti devet umjetnika iz svijeta stripa među kojima su Lana Šator, Milorad Vicanovic-Maza, Ismet Erdić-Erda, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Osman Hajdarević, Zoran Herceg i Berin Tuzlić.

“Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne četiri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu”, saopćeno je iz kluba MOSTRIP.

https://www.klix.ba/magazin/mostarski-strip-vikend-3-i-4-oktobra-fokus-na-domacoj-strip-sceni/200928089?fbclid=IwAR2DQ-Uh2PCzAzQCxpGqIcnPJqocjl5cpZOeTbNDOwbBuqHlXA50nJy8CJk