Mostarski festival vraća strip na velika vrata

Mostarski festival vraća strip na velika vrata

Na ovogodišnjem festivalu stripa u Mostaru će učestvovati rekordan broj autora.
Ove godine će na festivalu prezentirati oficijelnu maskotu festivala autora Zdravka Cvjetkovića pod nazivom MostarkoUstupljeno Al Jazeeri

U vremenu kada kulturne institucije zbog nebrige i nedostatka interesa jedva uspijevaju preživjeti, pokretanje nekog novog festivala predstavlja svojevrsnu ludost. Srećom po ljubitelje stripa, ekipi MOSTRIP-a takve ludosti ne nedostaje, što im je omogućilo da za pokrenu Mostarski strip vikend, koji ove godine slavi četvrti rođendan. Kako s ponosom kažu, cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Dosadašnji trud je očito vrijedio, jer će na ovogodišnjem festivalu učestvovati rekordan broj autora stripa iz cijelog svijeta, a biće i održana posebna tribina posvećena legendarnom Dylanu Dogu, kaže Alen Jehja iz ovog udruženja ljubitelja stripa. Festival stripa u Mostaru se održava 5. i 6. oktobra.

  • Kažu da su svaki počeci teški. S obzirom da je ovo četvrti Mostarski strip vikend, odnosno da postaje već tradicionalna manifestacija, može se napraviti neki osvrt. Šta se promijenilo od prvog do ovog festivala?

– Dugo se “kuhala” ideja oko realizacije strip festivala u Mostaru. Da budem iskren, pošto smo dugo vremena išli na neke druge festivale oduvijek je bila želja da i mi pokrenemo festival, ali smo bili skeptični kako sve to izvesti, prvenstveno financijski.

Ustupljeno Al Jazeeri

Ipak, odlučili smo probati i na kraju se napravila jedna fina priča. Svake godine smo sve iskusniji i sve više radimo na tome da se proširi vijest o ovome festival, što se naravno primijeti svake godine sa sve većim brojem posjetitelja. Jedan od kolega u šali je nedavno rekao da ako nastavimo ovim tempom uskoro će nam Dom hercega Stjepana Kosače biti premali da primi sve učesnike.

  • Koliko je taj kontinuitet pomogao da se privuku renomirani autori stripa?

– Prve godine smo imali četiri gosta na festivalu, već ove godine imamo rekordnih 18 gostiju i mislim da je upravo taj kontinuitet i ozbiljnost koju smo dokazali iz godine u godinu doprinijela da mnogo lakše dolazimo do gostiju do kojih i nije baš tako lako doći.

Ustupljeno Al Jazeeri

Zatim, jako pozitivna iskustva sa festivala dosadašnjih gostiju  su isto bitan faktor za privlačenje gostiju.

I naravno tu je i grad Mostar koji je jako atraktivna destinacija za većinu gostiju iz inostranstva.

  • Kakva je reakcija javnosti, prije svega mladih čitatelja, koji možda i nemaju toliku naviku čitanja stripova, što je bila uobičajena zanimacija nešto starijih generacija? Da li su se stripovi počeli sakupljati i razmjenjivati?

– Naravno da je tu jaz između nas koji spadamo u generacije rođenih u 70-tim i 80-tim i novijih generacija, mi smo ti koji smo odrasli sa stripovima i naučili čitati sa istima. Dok je mlađa ekipa ipak mnogo više okrenuta prema ekspresnijim vidovima komunikacije zasnovanim na videu, prvenstveno Youtubeu.

Ustupljeno Al Jazeeri

Ali definitivno mogu da istaknem da sve više i više predstavnika mlađe generacije se interesuje o stripovima, kako kao konzumenti, ali također kao I kreatori istih. Kolekcionara je sve više i najveći problem je što dosta njih ne znaju jedni za druge, pa tako kroz različite društvene mreže (prvenstveno Facebooka) pokušavamo da ih uvežemo.

Grupa “Stripofili” na Facebooku okuplja oko 3.000 ljubitelja stripa i strastvenih kolekcionara iz regiona, ali i širom svijeta, tako da ukoliko čitate ovaj članak, a ljubitelj ste stripa, jedan klik vas dijeli da upoznate nove prijatelje sa istim zanimanjima.

  • Zahvaljujući holivudskim hitovima, gotovo svi danas znaju ko su Ironman, Spider-man, Batman, Superman… Stoga nije ni čudno što mladi i ako čitaju stripove, čitaju heroje Marvela i DC-a. S obzirom da na Mostarskom strip vikendu gostuju renomirani italijanski autori, može li njihovo prisustvo dovesti do promjene svijesti, odnosno da mladi “otkriju” Zagora, Bleka, Dylana Doga?

– Upravu ste definitivno, u Hollywoodu su zadnjih nekoliko godina u fokusu bili superherojski filmovi posebno iz svijeta Marvela i DC-a i to se neminovno odrazilo da mlađe generacije upravo te likove prepoznaju kao heroje bliže svojoj generaciji.

Naravno da smo mi “malo” stariji ipak više bili bazirani na  western tematiku i avanturizam, ali danas se i Bonelli kao izdavačka kuća sve više okreće I modernim tokovima I sve više imaju novih izdanja prilagođenim novim generacijama.

Ustupljeno Al Jazeeri

Međutim, naveo bih da mi na Festivalu imamo i veliki broj gostiju koji su autori i novijih strip izdanja vezanih upravo za trendove koji su sada IN u kinematografiji. Izdvojio bih tu Enisa Čišića koji od prve godine sa nama kao gost festival, a upravo je on imao priliku da uspješno radi za Marvel Comics na stripu Spiderman kao autor.

  • Sastavni dio Mostarskog strip vikenda su i radionice stripa. S obzirom da je ovo već četvrta godina ovog festivala stripa, kako biste ocijenili odziv mladih? Da li se naziru neki novi budući majstori stripa?

– Svake godine u okviru festivala organizujemo strip radionice sa najmlađima koje vode neki od naših gostiju i upravo cilj toga je prenošenje ove pomalo zaboravljene umjetnosti na mlađe generacije, te pronalaženje talentirane djece i njihovo usmjeravanje u način i izradu stripa kao umjetnosti.

Već nakon prve radionice vidjeli smo da je to pun pogodak i da djecu strip zanima, ali nisu imali gdje to pokazati. Tako da se maksimalno fokusiramo na rad sa djecom na ovaj način.

Ustupljeno Al Jazeeri

Ove godine ćemo na festivalu prezentovati i našu oficijelnu maskotu festivala autora Zdravka Cvjetkovića pod nazivom MOSTARKO. Mostarko će biti na festivalu i djeca će imati priliku da se druže sa njim, fotografišu i da to bude još jedna dodatna lijepa uspomena na ovaj festival

  • Šta u budućnosti možemo očekivati od Mostarskog strip vikenda?

– Strip se u Mostaru kroz vikend stripa i otvaranje striparnice “Tarantula” vratio na veliku scenu, a u udruzi se iskreno nadaju da će se to proširiti i na ostale gradove u BiH. Daleko je to od popularnosti stripa od 80-ih, 90-ih godina, ali mislimo da je to puno bolje nego prijašnjih godina. Ali definitivno mislimo da je svijetla budućnost stripa i da ćemo uz podršku javnosti sigurno ovo dići na još veći nivo. I što je najbitnije da ćemo uspjeti u glavnoj misiji, a to je povratak stripa u dječje ruke.

Ustupljeno Al Jazeeri

Ove godine na Strip vikend dolazi rekordni broj gostiju. Grad na Neretvi posjetit će 18 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović,  Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano i  Lana Šator.

Izvor: Al Jazeera

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mostarski-festival-vraca-strip-na-velika-vrata?fbclid=IwAR0Rj8kvY7D0zidQiN82-ayAn5ucG4xuKHqIUpRmKPzBTsjc8nt7voU1Yrg