Roberto Diso

10 gost je jedan od velikana strip scene i izuzetno smo ponosni što ove godine dolazi u Mostar.

Roberto Diso je rođen 1932. godine u Rimu, pohađao je umjetničku školu, nakon čega je studirao arhitekturu, ali odustao je kako bi se usredotočio na karijeru stripa, koja je započela 1954. godine na stranicama časopisa Il Victorioso u suradnji s Sant D’Amico. Kasnije je radio uglavnom ratne priče za britanskog izdavača Fleetway, poput Zip Nolana u Lion Comic-u, te za Lancelot i Dan Panther za Éditions Aventures et Voyages, opet u suradnji s D’Amico. U studiju Giolitti radio je na njemačkom tržištu, crtajući stripove za odrasle .

Suradnja koja ga je učinila popularnim i slavnim pogotovo na području Italije i bivše Jugoslavije je sa izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore, tj sa scenaristom Sergiom Bonellijem koja je započela 1974. godine .Sergio je za Roberta Disa dao na izradu 2 epizode za izdanje Rodeo, a vrlo brzo nakon toga je prešao u staff novog junaka te izdavačke kuće Mister Noa. Uskoro se prometnuo u glavnog crtača tog serijala te je preuzeo i crtanje naslovnica počevši od broja 116. Debitirao je s epizodom Čovjek iz Gvajane (redovni broj 6/7) .

Osim što je radio za Bonellija, Diso je crtao i za časopis L’Eternauta, stvarajući strip Rodo (kao kompletni autor –crtež i scenarij) ) čiji se glavni lik prvobitno pojavio 1985. u Giungli! časopisu . Isti je magazin izvorno objavio kratku priču Alfreda Castellija, koju je nacrtao Diso, za seriju Zona X Presents, pod nazivom L’occhio senza palpebre (Oko bez kapka)

U novom tisućljeću nastavio je raditi za izdavačku kuću Sergio Bonelli te je 2003. godine uradio epizodu Texa Willera za Maxi izdanje. 2006. godine, nakon što je serijal Mister No prestao izlaziti , Diso je radio na epizodama drugih izdanja Texa (jedan almanah i dva maxija ) i redovitim epizodama kratkih serijala The Hidden Face ( Skriveno Lice) i Shanghai Devil na scenarij Gianfranca Manfredija. Radio je i na epizodama Romanzi a fumetti 2 broja Mohikanac i Krvavi put. Usprkos dobi od 87 godina još uvijek je aktivan te je nedavno radio i na povratničkom serijalu redovnog Mister Noa, a rado obilazi i sudjeluje na manifestacijama i izvan Italije..