Alen Mašić: Strip nije zamro

 

Da strip nije zamro dokazuje i to što se na području bivše nam države javljaju nove izdavačke kuće, koje u potpunosti oživljavaju ovaj vid kulturne naobrazbe. Da strip nije umro dokazuje nam i naš gost Alen Mašić koji je boravio jučer u Gornjem Vakufu-Uskoplju. On je ujedno i jedan od osnivača udruge „Mostrip„ iz Mostara koja je oživjela staru slavu stripova na našim prostorima.

On je također i među najvećim kolekcionarima stripova na području Balkana. Rekao nam je kako je stripove počeo skupljati još kao dječak a svoju ljubav prema njima ponovo obnovio 2008. godine kada je krenuo u ozbiljnijem smjeru. Upitali smo ga koliko vrijedi ta kolekcija koju posjeduje, a odgovor je da je za njega to jednostavno neprocjenjivo. I sigurno bi netko morao izdvojiti pozamašnu svotu novca kada bi ju htio posjedovati. Ali kao što reče naš sugovornik, neprocjenjivo.

U razgovoru nam otkriva kako i što radi udruga Mostrip. Na prvom redu to je Festival stripa, koji se održava već četiri godine u prostorijama HNK Herceg Stjepana Kosače na kojem su se do sada ili će se pojaviti najveća imena iz svijeta stripa kao što su: Pablo Bisi, Pasquale Frisenda, Claudio Castellin, Enes Čišić, Milorad Vicanović-Maza i mnogi drugi.

 

 

Povod ovog posjeta Gornjem Vakufu – Uskoplju su između ostaloga i novi projekti udruge Mostrip vezano za rad i edukaciju djece u svijetu stripa. Pored toga svake godine organiziraju radionicu stripa na koju dolaze djeca iz cijele BiH, pa između ostalog i iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a nas predstavlja Udruga ljubitelja stripa „Stripus“ na čelu sa Ivom Zekom-Cvitićem kojemu ovim putem zahvaljujemo na predanom radu sa djecom.

Zahvaljujemo naravno i našem sugovorniku Alenu Mašiću na izdvojenom vremenu za naš portal uskoplje.info i nadamo se kako će se suradnja ove dvije udruge nastaviti, a na dobrobit djece i svih ljubitelja stripa.

* Članak je prenesen sa portala uskoplje.info.